Bīstamiem kokiem, kuriem ir vairākas galotnes vai lieli sānzari, ne vienmēr zāģēšana ir labākais risinājums. Ir reizes, kad bīstamās koka daļas labāk stiprināt ar statiskajām vai dinamiskajām sistēmām. Dinamiskās sistēmas atšķirībā no statiskajām sistēmām neizjauc koka dabīgo, nestabilo vietu nostiprināšanas mehānismu.
Vainaga atsiešana ar dinamisko sistēmu:
Koka vainaga nostiprināšanu veic, izmantojot speciāli koku kopšanai izstrādātas virves. Gan lielu un smagu skeletzaru gadījumā, gan dubultgalotņu un ieplaisājušu stumbru situācijās, vainaga atsiešana ir visefektīvākā sistēma koka drošai saglabāšanai.
SIA LABIE KOKI importē koku drošināšanas materiālus, tāpēc mums ir pieejams ļoti plašs sortiments - 2t,4t un 8t dinamiskās sistēmas ar 5% un 20% elastību, kā arī speciālas štropes ar pārslodzes indikatoru.
Statiska koku nostiprināšana:
Šis koku nostiprināšanas veids noteikti neder kā profilaktisks jeb jaunu un vitāli augošu koku stiprināšanai. Tomēr ir gadījumi, kad koku vislabāk nofiksēt tieši statiski – šādās reizēs tiek izmatotas troses, vītņstieņi, caurules, koka stutes u.c.