SIA “LABIE KOKI eksperti” komanda no 3.jūlija līdz 11. jūlijam devās komandējumā, lai vēl labāk izzinātu kokus un kā tos aizsargātu.

Pirmā tikšanās bija ar Argus - Electronic (Vācija) pārstāvjiem. Uzņēmums ražo un piedāvā patērētājiem koku apsekošanas inventāru Picus. Nereti pēc vizuālās koku novērtēšanas grūti noteikt koka bojājuma stāvokli un trupes attīstības gaitu, tāpēc papildus tiek izmantotas jaunās tehnoloģijas. Tikšanās laikā ekspertu komanda apguva teorētisko bāzi par tehnololoģiju iespējām, kā arī praksē pārbaudīja inventāra darbību.

Argus---Electronic-(1).jpg

Tikšanās ar Joris Voeten (Nīderlande), arborists - speciālists, kas nodarbojās ar projektu vadīšanu, koordinēšanu, kuros saskaras pilsētas progress un cilvēku vēlme pēc estētiskas un harmoniskas vides. Ekspertu komanda tiek iepazīstināta ar Permavoid sistēmu pielietošanas iespējām, un lielākajiem objektiem pasaulē, kur tās izmantotas. Pēc iepazīstināšanas ar teoriju un plašajām pielietošanas iespējām ekspertu komanda tiek izvesta nelielā ekskursijā pa lielākajiem objektiem, kuros izmantotas Permavoid sistēmas.

Tikšanās ar Greenmax izplatītājiem (Nīderlande). Uzņēmums ražo inventāru dārzniecības nozarei - dažāda veida laistīšanas sistēmas, koku enkurošanas sistēmas, podus augiem pilsētās, kā arī dažādas sistēmas kokiem pilsētās, kur tie “iesprostoti” starp ietvēm, veloceliņiem, brauktuvēm, komunikāciju tīkliem un dažādām būvēm. Šoreiz ekspertu komanda pēc uzņēmuma prezentācijas tika ievesta noliktavā un iepazīstināta ar dažādajām sistēmām koku aizsardzībai un koku saglabāšanai pilsētas apstākļos, kā arī tika likts akcents uz augsni, tās  granumoletrisko sastāvu.

Ekspertu komanda interesējas ne tikai par koku aizsardzību, bet arī par kvalitāti stādmateriālam, ja tiek paredzēta jaunu koku stādīšana, tāpēc pieredzes braucienā tika likts uzsvars arī uz lielāko kokaudzētavu apskati - Lorenz von Ehren (Vācija), VAN DEN BERK (Nīderlande), LAPPEN (Nīderlande).

Lai smeltos iedvesmu un “izvēdinātu galvu”, kas pilna ar jaunām zināšanām un idejām, ceļojuma laikā tika arī apskatīti dažādi objekti, kur koki nozīmē zināšanas, dažādību, māksliniecisku fonu, mākslas objektu vai arī koks ir līdzeklis, lai radītu šo sireālo, neiespējamo sajūtu, ka esošā ainava ir patstāvīga un sena. (bildes no IGA Berlin 2017 (Vācija), Park der Gärten (Vācija), Hoge Veluwe National Park (Nīderlande) ar Kröller-Müller muzeju, kurā ir otra lielākā Van Goga gleznu kolekcija pasaulē).